Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Lubań
Czym jest suchy lód i jak go wykorzystać?

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Suchy lód to dwutlenek węgla w stanie stałym. Brzmi enigmatycznie, ale to wyjątkowa technologia. Warto wiedzieć jak ją wykorzystać dla swoich potrzeb, bo jest ona dostępna dla każdego z nas.
Czym jest suchy lód i jak go wykorzystać?

Jak powstaje?

Powstaje w wyniku rozprężenia ciekłego dwutlenku węgla pod ciśnieniem atmosferycznym.
Tak powstały produkt jest odpowiednio sprasowany do formy bloków lub granulatu. Suchy lód nie topi się, lecz sublimuje, co oznacza, że bezpośrednio ze stanu stałego przechodzi w stan gazowy. Ma temperaturę ok. -78, 5°C, jest bezwodny, nie posiada zapachu ani smaku.

Zastosowanie

Suchy lód jest wszechstronnie wykorzystywany w wielu dziedzinach życia, techniki i nauki począwszy od wykorzystania w przemyśle czy transporcie, aż po branżę rozrywkową.

Przede wszystkim suchy lód znajduje zastosowanie wszędzie tam, gdzie konieczne jest utrzymanie niskiej temperatury czyli w transporcie i przechowywaniu produktów spożywczych, chemicznych i farmaceutycznych. Zaletą stosowania go jest zdolność do hamowania rozwoju bakterii i grzybów na powierzchni chłodzonego produktu oraz zjawisko sublimacji, a więc brak efektu ubocznego w postaci wody, co towarzyszy rozpuszczaniu lodu.

Jest nieodzowny w cateringu zwłaszcza podczas organizacji imprez w plenerze, gdzie nie ma logistycznej możliwości zastosowania chłodzenia jak lodówki czy chłodnie.

Granulat suchego lodu znajduje zastosowanie jako dodatek do żywności celem obniżenia lub utrzymania pożądanej temperatury w procesie przetwórstwa, dodaje się go do mięsa, przypraw, ciast np. półfrancuskich. Jest produktem naturalnym i w pełni ekologicznym oraz nie zmienia smaku produktów spożywczych, a wręcz przeciwnie podnosi jakość np. przypraw. W piekarniach dodany do mieszanki opóźnia proces fermentacji drożdży.

Na szczególną uwagę zasługuje czyszczenie suchym lodem. Technika ta ze względu na szybkość, skuteczność, dokładność i bezpieczeństwo ma szerokie zastosowanie w przemyśle metalowym, energetyce jądrowej, w lotnictwie oraz w wielu innych gałęziach przemysłu.

Dzięki zjawisku sublimacji znajduje zastosowanie w przemyśle rozrywkowym poprzez wykorzystanie efektu mgły, jako dodatek do chłodzenia drinków i napojów– nie zmienia ich smaku, a powoduje, że nad naczyniem unosi się efektowna mgiełka.

Bezpieczeństwo.

Przy stosowaniu suchego lodu należy pamiętać o zachowaniu pewnych środków ostrożności. Ze względu na bardzo niską temperaturę należy unikać bezpośredniego kontaktu ze skórą, ponieważ grozi to odmrożeniem. Połknięcie suchego lodu może zagrażać życiu.


MR



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Piątek 3 maja 2024
Imieniny
Jaropełka, Marii, Niny

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl