Jak powstaje?
Powstaje w wyniku rozprężenia ciekłego dwutlenku węgla pod ciśnieniem atmosferycznym.
Tak powstały produkt jest odpowiednio sprasowany do formy bloków lub granulatu. Suchy lód nie topi się, lecz sublimuje, co oznacza, że bezpośrednio ze stanu stałego przechodzi w stan gazowy. Ma temperaturę ok. -78, 5°C, jest bezwodny, nie posiada zapachu ani smaku.
Zastosowanie
Suchy lód jest wszechstronnie wykorzystywany w wielu dziedzinach życia, techniki i nauki począwszy od wykorzystania w przemyśle czy transporcie, aż po branżę rozrywkową.
Przede wszystkim suchy lód znajduje zastosowanie wszędzie tam, gdzie konieczne jest utrzymanie niskiej temperatury czyli w transporcie i przechowywaniu produktów spożywczych, chemicznych i farmaceutycznych. Zaletą stosowania go jest zdolność do hamowania rozwoju bakterii i grzybów na powierzchni chłodzonego produktu oraz zjawisko sublimacji, a więc brak efektu ubocznego w postaci wody, co towarzyszy rozpuszczaniu lodu.
Jest nieodzowny w cateringu zwłaszcza podczas organizacji imprez w plenerze, gdzie nie ma logistycznej możliwości zastosowania chłodzenia jak lodówki czy chłodnie.
Granulat suchego lodu znajduje zastosowanie jako dodatek do żywności celem obniżenia lub utrzymania pożądanej temperatury w procesie przetwórstwa, dodaje się go do mięsa, przypraw, ciast np. półfrancuskich. Jest produktem naturalnym i w pełni ekologicznym oraz nie zmienia smaku produktów spożywczych, a wręcz przeciwnie podnosi jakość np. przypraw. W piekarniach dodany do mieszanki opóźnia proces fermentacji drożdży.
Na szczególną uwagę zasługuje czyszczenie suchym lodem. Technika ta ze względu na szybkość, skuteczność, dokładność i bezpieczeństwo ma szerokie zastosowanie w przemyśle metalowym, energetyce jądrowej, w lotnictwie oraz w wielu innych gałęziach przemysłu.
Dzięki zjawisku sublimacji znajduje zastosowanie w przemyśle rozrywkowym poprzez wykorzystanie efektu mgły, jako dodatek do chłodzenia drinków i napojów– nie zmienia ich smaku, a powoduje, że nad naczyniem unosi się efektowna mgiełka.
Bezpieczeństwo.
Przy stosowaniu suchego lodu należy pamiętać o zachowaniu pewnych środków ostrożności. Ze względu na bardzo niską temperaturę należy unikać bezpośredniego kontaktu ze skórą, ponieważ grozi to odmrożeniem. Połknięcie suchego lodu może zagrażać życiu.
Lubań
Czym jest suchy lód i jak go wykorzystać?
2016-04-15, 15:45
autor: MR
Suchy lód to dwutlenek węgla w stanie stałym. Brzmi enigmatycznie, ale to wyjątkowa technologia. Warto wiedzieć jak ją wykorzystać dla swoich potrzeb, bo jest ona dostępna dla każdego z nas.
MR