Czym są dodatki funkcjonalne do żywności?
Jak sama nazwa wskazuje pełnią one określoną funkcję. Są dodawane przez producentów żywności do określonego jedzenia po to, aby coś ulepszysz lub zmienić. Najczęściej poprawiają one kolor, smak, czy zapach danej żywności lub wydłużają termin przydatności. Czemu jest to takie konieczne? Niemalże każdy producent bez zastanowienia potwierdzi, że przykładowy ser żółty o wiele lepiej się sprzedaje jeśli ma wyrazisty, żółty kolor, jest objętościowy i intensywnie pachnie.
Tak więc, już możemy wysnuć teorię, że dodatki funkcjonalne do żywności są dodawane po to, aby sprzedaż danej żywności była większa, lecz patrząc od strony konsumenta, czyli nas, o wiele chętniej zakupimy pachnącą, różowiutką i dużą szynkę, od tej która nie robi na nas wrażenia i jest niezauważalna. Warto jednak wspomnieć, że dodatki funkcjonalne do żywności można bardzo obszernie podzielić. Istnieją takie, które są tylko i wyłącznie samą chemią, ale również te które są w jakimś stopniu pochodzenia naturalnego. Dodatki funkcjonalne do żywności niosą za sobą dużo zalet, ale także posiadają wady. Minusy dodatków funkcjonalnych niestety dotyczą tylko konsumentów, ponieważ producenci często stawiają tylko na wysoką sprzedaż, a nie na zdrowie i naturalne jedzenie.
Czy kiedyś znikną dodatki funkcjonalne do żywności?
Jak już wcześniej zostało wspomniane, producenci wytwarzający żywność pragną, aby jej sprzedaż przyniosła jak największe zyski. W przypadku jedzenia można to osiągnąć poprzez wyprodukowanie jak najlepszej żywności pod względem wyglądu, smaku i zapachu. Te czynniki mogą być zapewnione właśnie dzięki dodatkom funkcjonalnym, które poprawią wszystkie te trzy cechy żywności – wygląd, smak i zapach. Dodatki funkcjonalne do żywności są stosowane od wielu lat, często nawet nie zdajemy sobie sprawy, jak żywność może być tym „naładowana”. Jeśli jednak jesteśmy otwarci na świat, łatwo zauważymy, że bardzo popularna w ostatnim czasie, a nawet w przeciągu kilku lat stała się zdrowa żywność.
Teraz wielu konsumentów stawia na naturalne jedzenie, które nie zawiera żadnych barwników, konserwantów i tym podobnych. Jeśli więc jest zapotrzebowanie na zdrową żywność ktoś musi sprostać temu zadaniu. I tak właśnie coraz więcej producentów, zgodnie z odpowiedzią na potrzeby konsumentów zaczyna produkować żywność pozbawioną tych wszystkich dodatków. Odpowiadając na pytanie, „czy kiedykolwiek dodatki funkcjonalne znikną ze składu żywności”, można stwierdzić, ze nie jest to realne. Na pewno dodawanie ich do żywności w dużych ilościach się zmniejszyło, co jest dużym plusem, lecz całkowite ich usunięcie spowodowałoby wzrost kosztów produkcji żywności, a tym samym wzrost cen za tą określoną żywność, a na to żadna ze stron sobie nie pozwoli.