Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Lubań
Po co nam witaminy?

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Pytanie retoryczne i raczej banalne - bez witamin i innych składników chemicznych wraz z minerałami nie byłoby ludzkiego organizmu. Jednak im bardziej harmonijne są proporcje tych składników, tym lepsze mamy samopoczucie. Witaminy są niezbędne, ale nie powinno ich być ich w nas ani za mało, ani w nadmiarze.
Po co nam witaminy?

Są witaminy, które nie są typowym składnikiem organizmu ludzkiego, mimo to mogą mieć na wpływ na jego zdrowie. Taką pozycję nadają niektórzy witaminie B17. Część witamin znajdziemy wyłącznie w mięsie lub nabiale, część tylko w warzywach i owocach. Ale najpierw o witaminach podstawowych, niezbędnych, według alfabetu.

Witamina A

O umiar w spożywaniu tej witaminy zadba nasz organizm samoczynnie. Najlepiej się przyswaja jednak z minimalną dawką tłuszczu. Znajdziemy ją między innymi w jajkach, części podrobów, maśle, a także w niektórych owocach i warzywach, choćby w marchwi, dyni, brzoskwini i szpinaku.

Nie warto na siłę zażywać witaminy A, na przykład w tabletkach, ponieważ przy jej nadmiarze organizm może ulec zatruciu.

Witamina B

Tu można mówić raczej o grupie witamin B. Chociaż łączy je to, że ich odpowiednie dawki wpływają korzystnie na nasz system nerwowy. Regulują również układ trawienny. Dużo się mówi o witaminie B12, która może organizm ludzki zabezpieczyć przed anemią. Tak zwany kwas foliowy to witamina B9. Witaminy B znajdziemy w różnych rodzajach produktów, zarówno w pieczywie pełnoziarnistym, jak i w mięsie.

Od pewnego czasu powodzeniem cieszy się amigdalina, czyli witamina B17, znajdująca się w pestkach niektórych owoców. Ma sporą grupę zwolenników jej antyrakowych właściwości.

Witamina C

Ta witamina zdecydowanie wpływa pozytywnie na odporność organizmu, choćby przed przeziębieniami. Zwalcza jednocześnie infekcje. Jest na przykład jednym ze składników rutinoscorbinu. Witamina C ma również działanie antytoksyczne, dobrze wpływa na cerę.

Witaminę C znajdziemy w warzywach i owocach, niekoniecznie w samych cytrusach, ponieważ dużo witamin C zawierają między innymi cebula i pietruszka.

Witamina D

Tu mamy również do czynienia z grupą "numerowanych" witamin D. Łączy je to, że ich wytwarzaniu sprzyja przebywanie na słońcu i świeżym powietrzu. Dzięki tej witaminie przyswajane są lepiej inne elektrolity niezbędne dla zdrowia, choćby wapń lub magnez.

Odpowiednie dawki witaminy D pozytywnie wpływają na układ kostny.

Witamina E

Ta witamina jest również niezbędna, choć najlepiej jest ją przyswajać spożywając produkty naturalne, na przykład olej słonecznikowy lub orzechy. Jej niedobór może się uwidocznić między innymi na paznokciach. Jest silnym przeciwutleniaczem mogącym mieć pozytywny wpływ na układ krążenia i pracę mięśni.

Witamina K

Przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo działa witamina K. Znajdziemy ją w warzywach liściastych, miedzy innymi w szpinaku. Jest niezbędna przy dobrym krzepnięciu krwi.

Więcej witamin na OKPLANET.pl


MR



o © 2007 - 2018 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl