Irlandzka whisky - początki
Historia produkcji irlandzkiej whisky sięga początków średniowiecza. Alkohol zaczęto tam destylować już w VI wieku. Przez setki lat wokół whisky toczyło się całe życie społeczne i kulturalne. Jednak przez niemal 1000 lat alkohol ten nie był dostępny dla niższych warstw społecznych. Dopiero w XVI wieku irlandzka whisky przestała być napojem dla tamtejszych elit. W 1661 roku angielski król Irlandii Karol II Stuart wieku wprowadził podatek na alkohol oraz zakazał produkcji bimbru. Rozkwit przemysłu spirytusowego w Irlandii nastąpił w XVIII i XIX wieku. Wtedy powstały najbardziej dziś znane marki: Jameson, Powers, Tullamore Dew i Bushmills. Czarne lata dla irlandzkiej whisky przyszły wraz z wybuchem I Wojny Światowej. Ledwo po jej zakończeniu nałożyły się na siebie dwa kolejne wydarzenia, które mocno wpłynęły na jej rozwój. W 1919 roku w Stanach Zjednoczonych została wprowadzona prohibicja, zaś w samej Irlandii wybuchła wojna o niepodległość. Czterdzieści lat później w Irlandii zostały już tylko dwie destylarnie, z czego jedna na terenie Irlandii Północnej. Na powrót do tłustych lat kraj musiał czekać do lat 70-tych. Od tego momentu nastąpił dynamiczny wzrost eksportu i popularności irlandzkiej whisky.
Whisky whisky nierówna
Nie da się określić jednym słowem, co oznacza irlandzka whisky. Irlandczycy produkują cztery jej odmiany: Pure Pot Still Whiskey lub Single Pot Still Whiskey, Irish Malt Whiskey, Irish Grain Whiskey oraz Irish Blended Whiskey. Ta pierwsza jest najrzadziej spotykaną odmianą tamtejszej whisky. Mimo, że przez setki lat wszystkie irlandzkie whisky były produkowane w ten sposób, dziś pozostało ich bardzo mało. Jeżeli chcecie dowiedzieć się, jak smakuje Irlandia, to whisky dla was. Produkowana jest z użyciem słodowanego i niesłodowanego jęczmienia, co oddaje unikalny charakter tego kraju. Więcej o irlandzkiej whisky przeczytasz tutaj. Irish Malt Whiskey , to alkohol w 100% wyprodukowany ze zesłodowanego jęczmienia, który nadaje jej słodki smak. Jest podwójnie, a czasem i potrójnie, destylowana. Irish Grain Whiskey jest najbardziej różnorodną whisky z Irlandii. Do jej produkcji używa się zesłodowanego jęczmienia oraz różnego rodzaju zbóż (kukurydza, pszenica, jęczmień). W zależności od mieszkanki, gorzelnik otrzymuje inny smak. Irish Blended Whiskey zaś jest mieszanką powyższych whisky.